A LA SELVA SOM COMPOSTAIRES

El compostatge

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques en compost, un adob natural molt semblant a la terra vegetal.

Aquesta transformació la realitzen una sèrie de microorganismes (fongs, bacteris,…) que es troben a la matèria orgànica i la fauna típica del sòl (cucs de terra, cargols, invertebrats,..) Per garantir el bon funcionament del procés, els microorganismes necessiten tenir una bona barreja de restes orgàniques, oxigen, humitat i una temperatura determinada.

A la nostra bossa d’escombraries, aproximadament el 40% del pes és matèria orgànica, és a dir, restes de cuina i del jardí.

Compostant les restes orgàniques reduïm els residus destinats a l’abocador, disminuïm l’ús de fertilitzants químics i ens proveïm d’un adob de qualitat.

DESPLEGABLE A LA SELVA FEM COMPOST 

Compostatge a la comarca

A la comarca de la Selva, sota l’eslògan “FES EL TEU ADOB, FES-TE COMPOSTAIRE”, es va iniciar a l’any 2006 la implantació del compostatge casolà a la comarca per fomentar la recollida i l’autogestió de la matèria orgànica. Actualment la campanya es realitza a 20 municipis: Amer, Anglès, Blanes, Breda, Brunyola, Caldes de Malavella, Hostalric, Maçanet de la Selva, Massanes, Osor, Riudarenes, Riells i Viabrea, Riudellots de la Selva, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Sils, Susqueda, Tossa de Mar, Vilobí d’Onyar i Vidreres.

En la majoria dels municipis s’apliquen bonificacions de la taxa d’escombraries per a tots els compostaires.

 

0
municipis de la comarca de la selva participen al compostatge

Què fer per ser compostaire

Totes aquelles persones que tenen espai al seu hort o jardí per posar un compostador i volen gestionar els propis residus orgànics, es poden posar en contacte amb l’ajuntament i sol·licitar-ho formalment.

Per obtenir un compostador cal pagar una fiança de 20 o 40 € segons el volum d’aquest, que es retorna al cap de dos anys d’haver iniciat el compostatge i d’haver-lo sol·licitat expressament. Passat aquest temps, es realitza una visita per tal de comprovar que s’usa correctament per poder percebre el retorn de la fiança.

0 %
DEL QUE ES LLENÇA A LA BOSSA D'ESCOMBRARIES, ÉS MATÈRIA ORGÀNICA