On llenço…?
Les càpsules de cafè?
Si les buideu, la càpsula va al groc i el marro a l’orgànica. Si no les buideu, s’han de portar a la deixalleria.
El paper brut?
El paper de cel·lulosa, com el paper de cuina, el paper de wc, els mocadors de paper i les tovalles de taula, es pot llençar a fracció orgànica, a paper o a rebuig en funció de l’ús que li haguem donat i de si es tracta de paper blanc o de paper tenyit o tractat
A l’orgànica quan…
- És paper blanc o de color bru reciclat, sense tenyir ni tractar, i l’hem fet servir com a tovalló, tovalla, eixugamà o drap sense aplicació de productes químics.
- També s’inclou el paper vegetal pel forn o els motlles de cel·lulosa no tenyida (de magdalenes…)
A rebuig quan…
- És paper blanc o reciclat però l’hem fet servir com a mocador de mocar o com a drap de neteja amb productes químics.
- És paper tractat o tenyit brut, tant sigui de menjar com de productes químics
- També s’inclouen els models de tovalles i camins de taula d’un sol ús que actualment trobem al mercat que es poden confondre amb paper (comproveu-ho amb el tacte)
A paper quan…
- Sigui paper blanc, reciclat o tenyit, que s’ha usat per a qualsevol ús anterior però que ha quedat ben net.
Els embolcalls de carn i peix?
Actualment es troben molts models d’embolcalls a les carnisseries i peixateries i, com en el cas del paper de cel·lulosa, haurem de fer valdre la lògica per escollir la millor destinació.
- Si tenen una làmina de plàstic i una de paper que es desenganxen fàcilment, primer de tot mirem de separar-les.
- La làmina de plàstic, als envasos.
- La làmina de paper, com li passa al paper brut, s’haurà de llençar a fracció. orgànica, al paper o al rebuig en funció de si es tracta de paper tractat o sense tractar.
- Si el paper i el plàstic no es desenganxen fàcilment, va directament als envasos.
Els plats i gots d’un sol ús?
Els plats i gots de plàstic van al groc però aquests articles estan desapareixent de les botigues. Actualment es van substituint per nous models que caldrà conèixer la seva destinació abans de comprar-los: generalment es tracta de models compostables que poden anar amb la fracció orgànica i de models de cartró tractat brillant (sembla encerat o envernissat per dins) que, en funció del fabricant, podran tenir una destinació o una altra. Si no tenim aquesta informació els destinarem a envasos.
El paper d’alumini?
Serveix per embolcallar, és un envàs i va al groc.
Les cendres?
Tot i les seves aplicacions en horticultura i jardineria, la planta de compostatge comarcal no admet les cendres, ja que contenen compostos tòxics que perjudiquen el procés i s’han de dipositar a rebuig.
Els excrements d’animals?
Tot i que en alguna informació institucional s’indica que els excrements d’animals es poden dipositar a la fracció orgànica, la planta de compostatge comarcal no admet aquest residu i l’hem de desviar a rebuig.
El tèxtil biodegradable?
Actualment també apareixen al mercat compreses i bolquers sota la terminologia de biodegradable, cotó orgànic lliure de plàstic o, fins i tot, compostable. Malauradament aquests residus no es poden barrejar amb la fracció orgànica pel fet que és extremadament difícil que siguin del tot compostables i pel fet que la planta de compostatge no admet restes biològiques ni excrements.
Les llaunes? El porexpan? I el tub de la pasta de dents?
Els envasos del contenidor groc són la fracció que causa més temor i just ha de ser a l’inrevés ja que admet qualsevol envàs, de qualsevol material, mentre no sigui de vidre ni de cartró. Us convidem a escoltar la cançó de l’envàs, cantada per un grup d’alumnes de la Selva, que aclareix molt bé com separar els envasos .. Trobareu l’enllaç a les xarxes socials de l’Ajuntament i al web laselvarecicla.cat
Un petit article fet de plàstic, metall o mixt?
La normativa ens diu que qualsevol article que no sigui envàs no es pot desviar a la fracció envasos, tot i que aquesta fracció admeti articles fabricats amb materials similars. Per obeir aquesta normativa, la destinació més correcta d’aquests petits articles, com seria un grapa, un clau, una maquineta d’afaitar, la carcassa d’un bolígraf… és la deixalleria.
El servei de recollida de residus comarcal, però, no penalitzarà la desviació esporàdica d’aquests residus de mida petita a la fracció envasos tenint en compte que la planta de triatge d’envasos, té la capacitat de triar-los i destinar-los a reciclatge si la seva composició específica ho permet.
On llenço un petit animal de granja mort?
Fins ara, hi havia persones que llençaven petits animals morts als contenidors de rebuig o a la fracció orgànica que, tot i ser una pràctica no permesa, passava desapercebuda a l’interior dels contenidors. Amb el porta a porta és obligatori desviar aquests residus a la seva destinació correcta que, per normativa, és aquesta:
- Només poden utilitzar el servei municipal les llars amb un petit corral dedicat al consum privat (no professional).
- Es pot lliurar a la recollida de fracció orgànica els petits animals domèstics (del tipus pollastre, conill), destinats al consum humà, sempre i quan no presentin cap signe de malaltia…i sempre sense la pell ni plomes, que aniran a rebuig.
- Els animals de granja de mida més gran o els animals no destinats al consum s’han de lliurar a gestors d’animals morts. Podeu consultar quins gestors operen a la comarcal al telèfon d’atenció de la campanya.